13 листопада Куа Куку Тарі

 

13 листопада

Куа Куку Тарі ( 2р. навчання індивідуальне)

Тема уроку: Гігієна та збереження голосу.



Мета уроку: Навчити дітей уберігати свій голосовий апарат

Гігієна голосу

Наш голос тісно пов`язаний з усією системою організму. У співі бере участь хворе кількість м`язів, як дихальної системи, так і самої гортані і при неправильному способі життя голосовий апарат може виходити з ладу. Організм повинен функціонувати максимально ефективно і його необхідно підтримувати в хорошій фізичній формі, щоб не завдати шкоди своєму співочому апарату.

Заняття вокалом, як відомо, вимагає багато сил, тому перед уроком або виступом необхідно поїсти, організм не повинен бути голодним, але і переїдати теж не потрібно. Обов`язково перед заняттями необхідно добре виспатися - це додаткові сили, а голосовий апарат дуже чутливий орган. Зв`язки вночі повинні відпочивати, їм, як і всьому організму необхідно відновлюватися.

В процесі уроку співу можна пити просту воду. Якщо ви звикли тамувати спрагу чаєм, то краще пити чай зелений або білий. Хоча будь-який чай трохи сушить зв`язки. І один момент, чай не повинен бути солодким. Солодкий годину викликає не змикання зв`язок. Є ще одна делікатна тема, про яку зазвичай не говорять вголос. Жінкам, під час менструації протягом трьох днів не можна займатися співом, так як до слизистих оболонок приливає кров, зв`язки товщають і хорошої роботи під час занять просто не вийти. І взагалі все може погано скінчиться: утворенням вузлів на зв`язках або крововиливом в гортань.

Якщо ви раптом захворіли, у вас болить горло або нежить, необхідно дочекатися повного одужання, зв`язки в такому стані піддаються додаткового навантаження, а це травматично. Теж саме стосується і співу в стані алкогольного сп`яніння.

Необхідно відмовитися від такої звички як куріння. Негативний вплив на організм цієї згубної звички всім відомо: хімічні речовини осідають на зв`язках, висушують їх, краю зв`язок згортаються, утруднюється вібрація. Крім цього не повинні палити інаходящійся поруч з вами.

Початківцю досить займатися по сорок п`ять хвилин в день. Просунутому учневі не зашкодять заняття в кількості півтори години. Голос необхідно берегти, зв`язки повинні відновлюватися. Також слід утриматися від вживання деяких продуктів, таких як горіхи, насіння, печиво. Дрібні частинки їжі викликають першіння в горлі, це заважає роботі.

Гігієна голосу і робочий режим вокаліста

 У вокальному словнику поняття «гігієна голосу» має таке значення - дотримання вокалістом певних правил поведінки, які забезпечують збереження здоров'я голосового апарату. А якщо говорити на більш простою мовою, це означає, що не можна співати впродовж довгого часу без перерви на нотах, які дуже високі для вашого голосового діапазону. Ви повинні стежити за навантаженням, яку даєте своєму голосу. Надмірні навантаження неприпустимо! На голосовий апарат негативно впливають різкі температурні зміни (після лазні на морозі не співайте!). А ще дуже важливо достатній час приділяти сну. Висипайтеся! Причому суворо режимно ... Що стосується харчування, то бажано не вживати їжу і напої, які подразнюють слизову оболонку горла, наприклад: гостре, надмірно солоне, занадто холодне або гаряче. Не потрібно співати відразу після того, як ви поїли, це буде тільки заважати природному диханню, а й на голодний шлунок теж співати не слід. Оптимальний варіант: співати через 1-2 години після їжі.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

2 березня Романчук Олександр

16 березня Куцак Єва

1 червня Ансамбль 1-3