30 березня Куцак Єва 2р.

 

30 березня

 Куцак Єва (2р. навчання індивідуальне)



Тема уроку : Робота над проблемою напруженого звуку

Звільнення вокального апарату від зажимів та вправи для його розвитку

Неправильна робота язика під час співу — поширена проблема починаючих вокалістів. Виникає напруження м’язів, що блокує вільний потік звуку.

Язик — це м’яз, що допомагає нам у звукоутворенні. На початковому етапі занять співом язик найчастіше малорухливий. Його млявість негативно впливає на якість звуку. Зажатий корінь язика у співаків-початківців може підніматися і перекривати потік повітря, чим блокує вільну роботу гортані.

Спеціальні вправи допоможуть звільнитися від зажимів та активізувати роботу, адже вільна та водночас активна робота цього органу чуття дозволяє голосу вільно висловлювати емоції за допомогою звуку протягом усього діапазону (за умов правильної роботи дихання та опори звуку).

Вправи для звільнення та активізації роботи язика

  1. Уявіть, що ваш язик— пензлик, яким ви малюєте. Повільно проведіть ним уздовж верхніх, потім нижніх зубів, після чого від лінії верхніх зубів рухайтеся по верхньому піднебінню та назад. Відчуйте вільний рух язика в ротовій порожнині.
  2. Язик може приймати різні форми: згортатися в трубочку, приймати форму ванночки (піднімаємо бічні стінки і кінчик язика), форму вітрила (рот відкритий, язик торкається верхнього піднебіння та рухається якнайдалі від передніх зубів). Ці нескладні рухи допоможуть розігріти ваші м’язи.
  3. Наступну вправу необхідно виконати декілька разів:
  • поклавши язик на нижню губу, проговорюйте склад «бя»;
  • швидко висовуючи та ховаючи язик за зуби, проговорюйте склад «ас»;
  • кілька разів проговоріть сполучення «ткр», «ртк», «крт», «ркт», «дрт», «рдт», «тдр».
  1. Для активізації роботи язика використовуйте вокальні вправи з приголосними «л, р, д, т , ц, ч».
  2. Вправа «Трель»: швидке чергування двох звуків у межах малої або великої секунди на склади «ти-ри», «та-да», «ті-ді» та інші складні для артикуляції сполучення.
  3. Скоромовки допоможуть розігріти м’язи не лише язика, а й усього артикуляційного апарату, привести їх у тонус.

Вправи потрібно виконувати правильно та старанно. Язик не повинен перекривати прохід у горло й бути надто напруженим. Дихання та опора звуку повинні активно працювати, але не перенапружуватися.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

2 березня Романчук Олександр

16 березня Куцак Єва

1 червня Ансамбль 1-3