3 травня Ансамбль 1

 

3 травня

Ансамбль 1

Тема уроку : Робота над рухами у музичних творах



Чому рух важливий

Часто виконавці жаліються, що не знають, куди діти руки, що всю пісню вони стоять на одному місці тощо. Погодьтеся, що все це виглядає на сцені не найкраще і, звичайно, не сприяє успіху, навіть якщо вокаліст має чудові вокальні дані. У чому причина? Співак просто не володіє технікою сценічних рухів.

Рухи — основа активного й цікавого для глядача сценічного дійства. Ви маєте виробити реакцію, координацію рухів, здатність передати внутрішній світ і переживання мовою тіла. Окрім вокалу, важливу роль відіграють пластика, сценічний рух, хореографія та акторська майстерність. Вивчаючи мистецтво вокалу, варто приділяти особливу увагу пластичній лексиці. Вона сприяє змістовному, образному, емоційному рішенню пісні.

Одним із найголовніших складників сценічного образу сучасного естрадного виконавця є пластика. Вона допомагає висловлювати сутність, зміст, емоційно-змістовну основу. Завдяки пластичній лексиці ви здатні створити вокально виразний образ. А сценічні рухи неодмінно сприятимуть діалогові з глядачем.

Види сценічних рухів

Сценічні рухи поділяють на локомоторні, робочі, семантичні та пантомімічні. Локомоторні — прості, побутові рухи, які передбачають напівавтоматичне (іноді механічне) виконання. Це хода, біг, стрибки, за допомогою яких ви переміщуєтеся сценою. З перших кроків варто звертати увагу на пластичну виразність у статиці (позу), адже часто вона найперша демонструє все, що відбувається на сцені.

Робочі рухи поділяють на «головні» та «допоміжні». Виконуючи «головні» рухи, ви практично втілюєте логічну послідовність фізичної поведінки свого образу. «Допоміжні» служать для зручності виконання «головних». Часто через хвилювання ви можете не помітити їх відсутність. Тоді глядачеві здаватиметься, що він бачить не живу людину, а ляльку, що рухається механічно. Психологічне затискання спричиняє фізичне затискання, і як результат — зникає природність рухів.

Семантичні рухи — жести рук і виразні рухи всього тіла. Вони можуть замінити слова «зупинись», «відійди», «так», «ні», «тихіше».

Пантомімічні рухи надають фізичним діям емоційний характер. Їх називають жестами. Жест — випущена з душі стріла, що діє влучно, якщо правдива.

Як рухатися на сцені: короткі поради

1. Плануйте та тренуйтеся! Напередодні запишіть себе на відео. Будьте найсуворішим критиком, оцінюючи свої рухи та міміку, аби не повторити незграбності під час виступу.

2. Якщо ви учасник ансамблю, пам’ятайте, що група — це єдине ціле, і для того, щоб виступ був вдалим, треба мислити та рухатися, як один організм. Розташовуватися на сцені треба так, щоб кожен добре бачив глядацький зал — тоді й глядачі добре бачитимуть кожного виконавця.

3. Якщо ви на сцені один (одна), продумайте рухи так, щоб вони виглядали природно, інакше все буде награно.

4. Рухайтеся в міру! Інколи достатньо просто покачування зі сторони в сторону, особливо, якщо пісня вокально складна. Нехай вас слухають, а не дивляться. Якщо багато рухатиметеся, ризикуєте збити дихання.

5. Не забувайте про міміку, адже вона здатна замінити рухи ніг та рук, якщо ви вмієте виразно передавати емоції обличчям.

6. Ваші ноги — це ритм. Розподіляйте навантаження на обидві кінцівки.

7. Не їжте перед виступом. Чим легше ви будете, тим енергійніше зможете рухатися.

8. Запам’ятайте, що важливо не просто круто виглядати на сцені, а вміти передати настрій і задум пісні. Поставивши на перше місце себе, ви не досягнете успіху.

9. Будьте справжніми, адже коли емоції штучні, глядач це відчуває. Проживайте кожну пісню! Вважайте, що на сцену виходите не ви, а сама пісня.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

2 березня Романчук Олександр

16 березня Куцак Єва

1 червня Ансамбль 1-3